2 jaar geleden heb ik mijn oude gemetselde schoorsteenkanaal verwijderd en op de bovenverdiepingen vervangen door een koof en dubbelwandige RVS rookafvoerbuis. Brandvoorschriften eisen en gesloten koof. Ik wil echter de warmte in deze afvoerbuis nuttig gebruiken om mijn woning te verwarmen. Ik heb op de bovenverdieping bij de vloer en bij het plafond een gat in de koof gemaakt. Lucht bij de vloer is koel en wordt in de koof gezogen. De lucht warmt hier op door opname van warmte uit de afvoerbuis. Hierdoor stijgt deze lucht en stroomt uit het bovenste gat de slaapkamer in. Gaten in deze koof worden automatisch bij brand afgesloten. Ik heb namelijk net boven beide gaten een staalplaat gehangen. Deze staalplaatjes worden met een nylon touwtje omhoog gehouden. Als er nu in de koof brand uitbreekt zal het nylon draadje doorsmelten waarna de zwaartekracht de staalplaatjes naar beneden beweegt. Met dit systeem haal ik nog ongeveer 40 tot 50% van de warmte uit het kachelkanaal, warmte die normaal gesproken naar buiten zou worden afgevoerd. Meer over dit concept leest u hier.
Door de roosters achter uw koelkast of vriezer eens per 3 maanden met de plumeau te reinigen scheelt dat zo 15% aan energie. Het stof erop beperkt de warmteoverdracht.
Plaats een normale schakelaar tussen het stopcontact en alle apparatuur die niet uitgeschakeld kan worden (schakelaar). Aparatuur die alleen een stand by stand heeft kunt u zo toch uitschakelen.
Plaats een normale schakelaar tussen de transformator van een halogeen lamp en het stopcontact. Ook als dit soort verlichting niet aan staat verbruikt de transformator stroom.
Plaats een timer tussen het stopcontact en de omvormers van de zonnepanelen. In de nacht verbruiken de meeste omvormers stroom. Deze lekstroom kan door een timer voorkomen worden. Let er wel op dat de omvormers wel hun stroom kwijt kunnen als de zonnepanelen stroom afleveren.
Zet in de winter s‘nachts een plastic fles water buiten en plaats die in de ochtend in uw koelkast. Vul uw koelkast in de ochtend met bier in plaats van in de middag. Vul in de zomer uw waterkoker met koud leidingwater. Als u thee wilt gaan zetten is dit water al door de warmte in de kamer opgewarmd van circa 10 graden Celsius naar 20 graden Celsius. Dit kan in de winter dus 10% aan stroom besparen. Ook in de winter kunt u geld besparen door de waterkoker al gevuld te hebben voordat u thee zet. Verwarmen met gas (u verwarmt uw woning waardoor het water in de waterkoker warmer wordt) is in 2011 goedkoper als verwarmen met elektriciteit.
Als u direct onder een plat dak woont, kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. Dit is te voorkomen door een reflectielaag op het dak aan te brengen. Hierdoor hoeft een eventuele airco minder hard te draaien. Een goede reflectielaag verlaagt in de zomer uw kamertemperatuur met circa 3 tot 5 graden Celsius.
Plaats direct tegen de achterzijde van uw radiatoren van uw verwarmingssysteem een laag aluminium folie. Dit soort warmtereflecterende folies (tot 97% reflectie van warmtestraling) kunt u in bouwmarkten kopen. Met een paar dotjes kit aangebracht op de vooraf op maat geknipte folie kunt u de folie strak tegen de achterzijde van uw radiatoren plakken. Door de warmtereflectie van het folie verwarmt u de achterliggende muur minder. Door al uw radiatoren met hitte reflecterende folie uit te voeren kunt u uw energierekening aardig verlagen.
U kunt een donatie doen door een bedrag te storten op ASN Bank rekening 7085.16.688 ten name van Erik van Vliet.
Uw aanvullingen op de website worden zeer gewaardeerd. Uw Email adres zal alleen voor een 2 jaarlijkse nieuwsbrief gebruikt worden en om u te vragen naar uw ervaringen.
nog plaatsen sp… en ven