Een lekkende dakkapel voorkomen

Nadat we onze netjes geverfde woning betrokken bleek dat bij zuidwesten wind (wind blies tegen de dakkapel aan) onze dakkapel lek was. Na verloop van tijd werden lekkage sporen zichtbaar. Op een avond tijdens een behoorlijke regenbui en redelijke wind lekte vanuit het hoekje van de vensterbank water onze woning in. Op de foto’s ziet u deze sporen terug. Op de 3e foto ziet u de buitenzijde van de dakkapel. U ziet dat de aansluitpan die tegen de dakkapel geplaatst is smaller gezaagd is. Toen we het lekkageprobleem hadden was er onderaan de regenafvoerpijp die vanaf de dakkapel langs de dakkapel omlaag loopt geen kapje aanwezig (zie foto). Hierdoor kwam al het regenwater dat op de dakkapel viel via dit buisje gelijk op de loodslab terecht. Er stroomt bij regen veel water en vuil door de afvoerbuis. Dit vuil gaat tussen de loodslab en de pan in zitten. Bij behoorlijke regenval kruipt het water dan onder de loodslab door en komt op de dakpan terecht. Omdat deze dakpannen langs de rand van de dakkapel versmald zijn is aan één zijde de omhoog lopende rand van de pan afgezaagd. Water kan daar veel makkelijker over de rand van de pan stromen en komt dan op het houten dakbeschot terecht. Vervolgens loopt dit water naar beneden en komt bij de draagbalk uit. Via de draagbalk stroomt het water naar de vensterbank en stroomt uit dit kleine gaatje. Eerst dacht ik dat de rotte onderdorpel van het kozijn het probleem veroorzaakte of dat het kunststof raam inwaterde. Daarom heb ik een dunne gecoate staalplaat laten zetten en deze over de rotte buitendorpel geplaatst. Zo voorkom je verder doorrotten van de buitendorpel. Bovendien heb ik de horizontel lip van dit stalen profiel zo lang gehouden dat ik hem onder het kunststof kozijn kon schuiven. Mocht het kunststof kozijn lekken, dan zal de gezette plaat die onder een helling staat al het water naar buiten afvoeren. Dit bleek echter niet de oplossing van het probleem te zijn.

De oplossing was het plaatsen van het bakje onderaan de afvoerbuis van de dakkapel zodat het regenwater op een volledige pan terecht komt. Het hielp ook al om onder de loodslab een paar stukjes PVC buis te plaatsen. Hierdoor maakt de slab minder contact met de dakpan eronder en kan vuil ongehinderd naar beneden wegstromen.

Er trad ook heel hoog in de slaapkamer lekkage op. Dit huis heeft een mansarde kap. Dit houdt in dat de dakhelling niet constant is en dat er een knik in het dak zit. De pannen net onder en boven de knik sluiten niet goed op elkaar aan. Dit is op de derde foto te zien. Hierdoor kan bij regen en wind water in deze knik op het dakbeschot terecht komen en lekkage in de woning opleveren. De oplossing is het vullen van de knik in het pannendak (kier opvullen) met specie. Een waterdicht materiaal te koop bij bouwmarkten is een betere optie. Dit materiaal is gemaakt van kleine piepschuim bolletjes die door een plakgoedje bij elkaar worden gehouden. Hiervan kun je een stuk afbreken en tussen de pannen induwen. Zo kan de wind niet meer in de kier naar binnen komen en is ook deze lekkage voorkomen.



Uw aanvullingen op de website worden gewaardeerd en verwerkt. Onder home kunt u een donatie doen op de bankrekening van PracticalSolution. Uw Email privacy wordt gerespecteerd. U ontvangt maximaal 2 keer per jaar een nieuwsbrief. De beheerder van de website kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade.

Google: lekkende dakkapel verhelpen waterschade lekkend dak voorkome waterschade lekkend dak lekke dakkapel waterschade in woning lekkende dakkapel oplossen, een lekkende dakkapel oplossen, waterschade in de woning, waterschade door dakkapel die lek is, lekkage in huis, waterschade in huis

2 reacties op Een lekkende dakkapel voorkomen

  1. Teeninga Palmen schreef:

    Ik vind dit artikel super gemaakt, ben wel happy deze blog tegen te zijn gekomen. Dikke duim! Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *