Als u een stabiele vlonder op drassige grond wilt plaatsen, heeft u vaak dure heipalen nodig. Er zijn echter goedkopere oplossingen. De basis van de oplossing is het gebruik van styropor schuimblokken in combinatie met circa 2 tot 2,5 meter lange Azobe palen. Op de foto’s ziet u het concept terug. Een tekening van de situatie ziet u hier. De grindtegels zorgen ervoor dat het piepschuim niet ingedrukt wordt door de aluminium draagkokers als het (grond)waterpeil stijgt. Er is gekozen voor aluminium draagkokers i.v.m. de zeer lange levensduur. Rubbertjes zijn op deze kokers geplakt zodat de houten vlonderplanken maximaal kunnen luchten en daardoor minder rotten. De houten Azobe palen (vochtbestendig hout) van iets meer als 2 meter lengte kunt u handmatig met een heiblok inslaan. De combinatie van kleef op de palen en het opdrijvend vermogen van het piepschuim zorgt ervoor dat de door mij aangelegde vlonder op een niet zeer stabiele veendijk na 4 jaar nog perfect ligt. Zie de foto. Als u goed de foto bekijkt ziet u dat vanaf het midden de vlonder naar de randen afloopt. Hierdoor kan het water makkelijk uit de groeven in het hout weglopen.
Voor nadere informatie leest u de tips. Het is overigens heel gunstig uw tuin langzaam naar een slootkant toe in hoogte af te laten lopen. Zie de foto en tekening. Hierdoor neemt de horizontale gronddruk die ontstaan door waterstromen door de dijk richting uw schoeiing af. Uw schoeiing wordt daardoor minder snel weggedrukt.
Omdat we niet willen dat de geplaatste vlonder door deze grond bewegingen horizontaal weggedrukt wordt is het raadzaam met andere palen deze gronddruk te keren. Door elke meter 1 Azobe paal in de grond te slaan en horizontale dwarsbalken voor deze palen te plaatsen wordt de gronddruk opgenomen. Als we de horizontale dwarsbalk onder waterniveau kunnen plaatsen zal deze balk niet snel gaan rotten. Het is ook slim om hier worteldoek in de grond in te graven. Dit worteldoek voorkomt het uitstromen van grond waardoor u nog minder vaak hoeft op te hogen. Voor deze constructie kunt u met grindtegels (60×40 cm) een paadje aanleggen. Dit paadje helpt ook de stabiliteit van uw tuin te verhogen zeker als u tussen de tegels tegellijm plaatst.
Door bijvoorbeeld 60×40 cm grote grindtegels in verstek te leggen en deze tegels met tegellijm te verlijmen ontstaat een zeer stijf vlak dat horizontale verschuivingen reduceert. bovendien zorgt de tegellijm ervoor dat onkruid niet tussen de voegen kan gaan groeien. Ik heb overigens gewone specie gebruikt waardoor er in de naden tussen de grindtegels toch onkruid omhoog komt. Bij mijn woning is het normaal snel verzakkende paadje nu erg stabiel. Het is ook gunstig om in drassig gebied geen extra grond te storten als u uw tuin wilt ophogen. Beter is het om een deel van de grond weg te graven en piepschuim in de grond te plaatsen. Boven op het piepschuim plaatst u de zojuist verwijderde grond weer terug. Nu hebt u uw tuin opgehoogd zonder veel extra gewicht toe te voegen. Hierdoor zal het verdere zakken van uw tuin sterk verminderen.
U kunt een donatie doen door een bedrag te storten op ASN Bank rekening 7085.16.688 ten name van Erik van Vliet.
Uw aanvullingen op de website worden gewaardeerd en verwerkt. Onder home kunt u een donatie doen op de bankrekening van PracticalSolution. Uw Email privacy wordt gerespecteerd. U ontvangt maximaal 2 keer per jaar een nieuwsbrief. De beheerder van de website kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade.
Google:niet zakkende vlonder zonder heien een goedkope niet zakkende vlonder niet verzakkende vlonder plaatsen goedkope vlonder een vlonder die jaren mee gaat een degelijk vlonder plaatsen, niet verzakkende vlonder, vlonder in drassig gebied
Prima methode, maar: Waarom kostelijk azobe onder de grondwaterspiegel slaan? De toegevoegde waarde van azobe is de weerstand tegen houtrot, maar die treedt onder water niet op. Zeker niet in het zure, zuurstofarme veen. Ik heb mijn vlonder gefundeerd op wilgentakken. Echt waar. Dikke, rechte slieten van ca. 2 meter uit de knotwilgen gezaagd, met de sleg in de grond geslagen tot onder het maaiveld, en er vervolgens hardhouten opzetters van 50-60 cm op gezet en doorgeslagen tot ze 15 cm boven het maaiveld uitstaken. Niet koppelen want de gronddruk zal de opzetters op hun plek houden. Geen knotwilgen? Geen probleem, een vuren paal van de bouwmarkt werkt net zo goed als een wilgentak. Van het bespaarde geld drink je straks een lekkere borrel op je zelf gefundeerde vlonder. Bijkomend voordeel: Als de opzetters bij jouw leven nog gaan rotten eenvoudig uittrekken en vervangen.
Beste Guus,
je hebt helemaal gelijk. Azobe is niet nodig. Inderdaad de palen doorslaan tot onder water nivo. Gebruik bijv een RVS hoeklijn op de paal zodat paalrot uitgesloten is.
Grt,
erik