Tips hoe een niet verzakkende vlonder aan te leggen

Beter is het de Azobe palen tot onder de waterlijn de grond in te slaan. Dit kan door eerst de RVS bevestigingsstrip met 2 schroeven aan de Azobe paal vast te zetten. Door een stuk hout van circa 50 cm lengte op de Azobe paal te plaatsen en daarop verder te slaan,  kun je de Azobe paal tot onder de waterlijn de grond in slaan. Hierdoor voorkom je paalrot op de waterlijn.

Zorg dat het midden van de vlonder het hoogste ligt. Zo kun je ervoor zorgen dat water dat in de groeven van de vlonderplanken wil blijven staan netjes van de vlonder af stroomt. Dus creëer afschot in de richting van de vlonderplanken zelf.

De op de foto afgebeelde vlonder heeft de volgende draagconstructie:

Azobe palen met een lengte van circa 2,2 meter staan maximaal 1,5 meter uit elkaar. Aluminium kokers verbinden de 2 palen met elkaar. In de andere richting staan de Azobe palen maximaal 95 cm uit elkaar. Deze afstand is kleiner omdat hier de vlonderplanken het gewicht moeten dragen. Vlonderplanken zijn minder stijf als de aluminium draagkoker. De aluminium draagkokers met afmeting 40x50x2 mm waarbij 50 mm als hoogtemaat is genomen (50 mm vertikaal is sterker als 40 mm vertikaal plaatsen) hebben een tussenafstand van 80 tot 95 cm. Deze profielen lopen ongeveer evenwijdig aan elkaar uiteraard afhankelijk van waar u een Azobe paal in de grond kunt slaan. Soms ligt er veel puin bij een schoeiing van een sloot. Het is dan erg lastig de Azobe palen onbeschadigd in te heien. Het is daarom slim een punt aan de Azobe paal te zagen. Sla op de plaats waar de Azobe paal de grond in wordt geslagen eerst een stalen paal de grond in. Met de stalen paal sla je stenen kapot en zorg je door het rond bewegen van deze paal dat er ruimte voor de Azobe paal ontstaat. Nu gaat het heien van de houten paal ook veel makkelijker. Sla alle Azobe palen erin volgens de maatvoering uit de PDF. Maak nu de grond waarop de onderzijde van de styropor blokken komen te rusten vlak. Zorg ervoor dat de styropor bij die waterstand eigenlijk omhoog wil komen. De styropor blokken met daarop de grindtegels schuif je onder de horizontaal aan de Azobe palen vastgezette aluminium draagkokers. Door iemand op de blokken te laten staan tijdens het onderschuiven zorg je al gelijk voor een opwaartse kracht. Er ontstaat zo een evenwicht tussen de opdrijfkracht van het piepschuim en het gewicht van de vlonder inclusief mensen erop.

Gebruik een stalen massieve buis van circa 1 meter lang om een gat te slaan waarin de Azobe palen ingeslagen kunnen worden. Met de stalen buis kunt u door eventueel fundatiemateriaal (stenen) heen slaan zodat de paalkop onbeschadigd de grond ingeheid kan worden.

Uw aanvullingen op de website worden gewaardeerd en verwerkt. Onder home kunt u een donatie doen op de bankrekening van PracticalSolution. Uw Email privacy wordt gerespecteerd. U ontvangt maximaal 2 keer per jaar een nieuwsbrief. De beheerder van de website kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade.

Google:een niet verzakkende vlonder aanleggen geen heipalen nodig verzakking tegen gaan een verzakkende tuin voorkomen een vlonder die niet verzakt een goedkope niet verzakkende vlonder geen heipalen nodig niet zakkend geen heipalen nodig heien niet nodig om verzakking tegen te gaan

2 reacties op Tips hoe een niet verzakkende vlonder aan te leggen

  1. Bram de vries schreef:

    WOW! Super handig artikel, zal me binnenkort eens aanmelden voor de nieuwsbrief.

  2. Ik zou graag een vlonder aanleggen voor mijn tuinmeubels. Dan heb ik een mooi plekje waar ik lekker kan zitten. Het is goed om te weten dat het midden van de vlonder het hoogste moet liggen. Ik ga hier op letten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *