Zelf uw tuin ophogen

Voor ophoogwerkzaamheden gebruikt u meestal zand. Dit zand heeft in droge of natte toestand een andere structuur/stapeling.

Als u zand heeft gestort en verspreidt over uw tuin dient dit zand net als bij ophoog werkzaamheden in de woning- of wegenbouw eerst in te klinken. Dit inklinken kunt u zelf uitvoeren door het gestorte zand met een gieter en water te bevochtigen. Door met uw laarzen het zand aan te stampen zorgt u samen met dit water dat het zand optimaal samen gedrukt is. Hierdoor ontstaat de dichtste structuur en zal het zand nadat u bestrating heeft aangelegd nauwelijks meer kunnen inzakken. De meest dichte stuctuur maakt u door bijvoorbeeld met een zwaar houten blok al het zand samen te stampen. Als u goed begieterd tijdens het aanstampen zult u bemerken dat uw tuin nog maar weinig zakt. Hiermee voorkomt u dat u over 2 of 3 jaar verzakte steentjes krijgt en eigenlijk weer aan de slag moet.

Mocht u leuke stenen rondjes in de tuin willen aanleggen dan is het erg voordelig als al deze steentjes goed met elkaar contact hebben. Ik heb de rondjes in de voortuin opgespannen met een staalkabel. De staalkabel leg je op het midden van de hoogte van de steentjes rond het cirkelvormige patroon. U bevestigd nu beide einden van deze staaldraad met een stalen buisje (vastknopen). Vervolgens draait u het buisje om en trekt u de staalkabel zeer strak tegen het gelegde stenen rondje. Dit spannen lijkt op het bloed afknellen in de Rambo films. Als u de kabel goed opspant zullen uw cirkeltjes jaren goed blijven liggen als u het gestorte zand met een gieter en door stampen ook goed heeft verdicht. Ondanks dat de voortuinen in mijn omgeving verzakken liggen de toch wel kwetsbare rondjes er 5 jaar later nog mooi vlak bij.U kunt een donatie doen door een bedrag te storten op ASN Bank rekening 7085.16.688 ten name van Erik van Vliet.

Uw aanvullingen op de website worden gewaardeerd en verwerkt. Onder home kunt u een donatie doen op de bankrekening van PracticalSolution. Uw Email privacy wordt gerespecteerd. U ontvangt maximaal 2 keer per jaar een nieuwsbrief. De beheerder van de website kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade.

Google:uw tuin zelf ophogen ophogen van de tuin aanstampen van zand voorkomt verzakking verzakkingen tegen gaan niet verzakkende tuin

1 reactie op Zelf uw tuin ophogen

  1. Ivan schreef:

    Het aanstampen van grond om in te klinken kan nog praktischer. Mijn vader had voor ophoging van het terras zand laten storten. Vervolgens timmerde hij planken onder zijn klompen. Daarmee stampte hij de grond aan. Op deze manier werd het resultaat egaler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *