Klant wil nog een FEM explosieberekening van een bulkhead ontvangen

Klant wil nog een FEM explosieberekening van een bulkhead ontvangen

Een grote klant die torpedojagers produceert wilde nog een  explosieberekening ontvangen van een grote bulkhead met daarin een schuifdeur. TNO heeft een berekeningsmodel ontwikkeld om het effect van een explosie te simuleren. Om dit model te valideren is een praktijktest uitgevoerd door een explosieproef te doen met een schuifdeur geplaatst in een kleine bulkhead. De klant wilde nog een berekening met dit berekeningsmodel laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat ook een grote bulkhead met dezelfde schuifdeur dezelfde explosie kon weerstaan.

Mijn voorganger had deze klant al 50 pagina’s met berekeningen toegezonden. Een nieuwe berekening kan zomaar 60.000 € kosten.  De klant bleef echter ontevreden. Toen mij gevraagd werd een oplossing te bedenken heb ik een filosofisch verhaal over energieopname door het vervormen van staalconstructies verzonden. Een grotere bulkhead kan meer vervormen en daardoor meer (explosie)energie opnemen. De grotere bulkhead is feitelijk sterker bij eenzelfde explosie. Hiermee werd de klant overtuigd af te zien van deze dure berekening.


Uw Email privacy wordt gerespecteerd. U ontvangt maximaal 2 keer per jaar een nieuwsbrief. De beheerder van de website kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *