Trillende tuien van de Hovenring fietsbrug in Eindhoven

In `de Ingenieur` van 3 februari 2012 stond een artikel over de problemen met de fietsbrug Hovenring in Eindhoven. Door deze problemen is deze net gebouwde zweefbrug afgesloten voor verkeer. Ook het autoverkeer dat onder deze brug rijdt is afgesloten. Practical Solution heeft een aantal voorstellen gedaan om deze problemen op te lossen.

Vortex shedding is het fenomeen dat ten grondslag ligt aan dit probleem. De tuien van bruggen hebben meestal een gladde mantel om zich heen van kunststof. Hierdoor neemt de kans op roestvorming af en ontstaat een visueel mooi strakke kabel. Het nadeel van deze gladde laag is dat wervels door luchtstromen overal langs de tuien op dezelfde plaats loslaten. Hierdoor raken de tuien in trilling.

Een oplossing kan zijn de spanning in de kabels te verhogen. Dit kan door de kabelhoek aan te passen. Je maakt de tuien gewoon korter door de tuien lager aan de piloon te bevestigen. Hierdoor zal de visuele aanblik veranderen waar de ontwerper niet bij mee zal zijn. Er zijn echter minder ingrijpende oplossingen.

Het probleem is dat wervels steeds op dezelfde plaats loslaten van de kabel en wel over de gehele lengte van de kabel. Omdat de loslating op dezelfde plaats ontstaan gaan de tuien reageren op deze wervels. Door bijvoorbeeld een dunne staalkabel om deze tuien heen te wikkelen in een soort wokkelvorm zorg je ervoor dat in tuirichting gezien de wervels steeds op een andere plaats los laten. Hierdoor worden tuitrillingen gedempt of zelfs voorkomen. Met deze oplossing hoeft de gemeente Eindhoven geen gebruik te maken van de veel duurdere dempers. Aangezien ook de kabel met diameter van circa 6 mm volgens Practical Solution al voldoende is om de problemen op te lossen zal er visueel ook weinig aan het ontwerp veranderen. Dit zal de architect bekoren. De door practical Solution gedane voorstellen zijn deels gepubliceerd in `de Ingenieur`van 9  maart 2012. De publicatie ziet u hier. Gezien het gebrek aan ruimte is mijn voorstel de tuien met een dunne staalkabel te omwikkelen niet erbij gezet. Deze oplossing is wel aan de gemeente Eindhoven en de architect gepresenteerd.

1 Response to Trillende tuien van de Hovenring fietsbrug in Eindhoven

  1. Erikzakelijk says:

    test php 8.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *