Simpele goedkope effectieve oplossingen

In de procesindustrie worden veel schoon- en droogblaas systemen gebruikt. De door mij bedachte blow off is 2,5 keer goedkoper als de oude en werkt 5 keer zo goed. Klanten kunnen nu op maximaal nivo produceren en er wordt op energie bespaard. De maakkosten zijn 80.000 euro lager per oven van 1,5 miljoen euro. Bovendien kan de klant de blow off nu aanpassen naar zijn productieproces omdat de afblaashoek nu wel instelbaar kan zijn. U leest meer hierover op de pagina Disciplines / ovenbouw.

Een producent van glasvezel producten mocht een putdeksel ontwerpen waarop een neuswiel van een vliegtuig moest kunnen landen. De putdeksel werd met vacuüm injectietechniek in een mal gemaakt uit koolstof weefsel en epoxy hars. De koolstof weefsels werden rond geknipt en in een stalen mal gelegd. Omdat weefsels een voorkeursrichting qua sterkte hebben, (anisotroop materiaal) werd elke nieuwe laag een klein beetje verdraaid op de vorige laag gelegd. De putdeksel wordt op buiging belast. Door buiging ontstaan over de dikte van de putdeksel schuifspanningen. Door het ontwerp moet de hars nu de schuifspanningen doorleiden. Een nadere uitleg leest u hier. De hars is echter zwak en de vezel juist sterk. De putdeksel is natuurlijk zo sterk als zijn zwakste schakel in dit geval de hars. Door unidirectionele glasvezel proppen te gebruiken hoeft er geen duur koolstof meer in de deksels gebruikt te worden. Hierdoor dalen de totale kosten met 50%.

Een producent van aluminum profielen om kassen te bouwen kon door een onderzoek naar het bezwijken van verbindingen alle profielen dunner dus lichter uitvoeren. Hierdoor hoeft minder aluminium afgeleverd te worden waardoor de winst sterk stijgt. Door een knik in de roede bezweek de goot-roede verbinding bij lage krachten. Hier ziet u een foto van bezweken roeden. Door gebruik te maken van een simpele schroef kon dit bezwijkmechanisme voorkomen worden. Deze bezwijkvorm kon ook voorkomen worden door een innovatieve roedeklikker. Hierdoor stijgt de sterkte van de verbinding met een factor 2. Het piefje waaraan de roede aan de goot hangt is nu het zwakke punt van de verbinding geworden.

Een kleine aanpassing aan de al in gebruik zijnde roedeklikker maakt dit mogelijk. Meer hierover kunt u lezen op de pagina werkervaring / constructieve verbetering in de kassenbouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *