Nieuwe concepten bedenken

De Panama sluizen kampen in 2010 met een tekort aan zoetwater. Practical Solution heeft daarvoor een concept bedacht dat op dit moment door een groot ingenieursbureau verder wordt uitgewerkt. Het concept bestaat uit één of meerdere met lucht of water opblaasbare vezelversterkte zakken die in sluizen geplaatst kunnen worden. Hiermee kan de benodigde hoeveelheid zoet water voor het goed functioneren van de sluis beperkt worden.

De lassen waarmee explosiewanden aan dekken van schepen of olie platforms worden gelast worden door buigvervormingen zwaar belast. Twee al bestaande concepten zijn de “curve limitor”en  de “insert plate”. Ik heb een simpel concept bedacht dat per meter maar 23% kost in vergelijking met bestaande concepten, en waarbij bovendien de belasting in de kritische las met 80% is afgenomen. Hier ziet u de eindige elementen analyse.

Brandnormen eisen dat het kachelafvoerkanaal op bovenverdiepingen met een gesloten koof wordt uitgevoerd. Met dit inventieve systeem is het mogelijk de koof van gaten te voorzien om zo extra warmte uit de afvoergassen te halen. Ik haal nog minimaal 40% van de warmte uit de afvoergassen en verwarm daarmee mijn bovenverdieping. Mijn inboedelverzekering accepteert dit concept. Ik ben dus gewoon verzekerd tegen brandschade.   

Ik heb een nieuw flexibel voortstuwingssysteem voor schepen bedacht waar de projectleider voortstuwing van MARIN in Wageningen zeer enthousiast over was. Meer hierover leest u op de pagina Praktijkvoorbeelden / vernieuwende concepten buiten het vakgebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *