Waarom werkt het concept van The Ocean Cleanup niet?
Sinds 2017 heeft The Ocean Cleanup een drijvende U vorm in zee drijven om plastic uit de zee te halen.
Door golven, wind en stroming wordt de drijvende kunststof buis waaraan het opvangscherm hangt op vermoeiing belast. De klappen die door de buis worden opgevangen kunnen worden verlaagd. Met staalkabels wordt de U vorm in stand gehouden. Daar waar de kabels samenkomen (punt A zie schets) kan een gewicht geplaatst worden, gekoppeld aan een drijflichaam. Het gewicht bevindt zich op 25 tot 50 meter diepte. Doordat het gewicht op- en neer kan bewegen wordt ervoor gezorgd dat de U vormige buis een beetje kan vervormen waardoor krachten in de punten C afnemen. Dit creëert flexibiliteit.
Om plastic op te kunnen vangen zijn er diep onder water 2 zwevende ankers geplaatst die met staalkabels verbonden zijn met de pacman (U vorm). Door de lagere water stromingssnelheid in de diepte tov van die aan het oppervlakte zal het plastic sneller bewegen dan de pacman zelf en wordt er plastic verzameld. Doordat de snelheid niet goed is te regelen drijft er plastic uit de pacman. Met intrekbare parachutes gemonteerd aan de ankers kan de snelheid van de pacman aanpast worden aan de stromingssnelheid aan het wateroppervlak en zo wel effectief plastic opvangen. Ook deze kabels moeten flexibel zijn om de buis niet te veel te belasten (toevoegen drijflichaam). Het kan ook helpen een deel van het plastic dat in het water hangt als een net uit te voeren. Dit doe je dan bij beide einden van de U vorm. Op die locatie zal er niet zo snel plastic in het net vast komen te zitten
Door de zijdrijvers wordt de buis ook belast op torsie. Zorg ervoor dat deze zijdrijvers meer elastisch gekoppeld zijn aan de drijfbuis of plaats gewichten onder de drijfbuis. Uiteraard kan ook de diameter van de drijfbuis verlaagd worden om zo buigspanningen te verlagen. Door de link boyan ontwerpverbeteringen3 aan te klikken leest u meer.